Nijemci

#ruralbreaknijemci  #kicenisrijem

Iako je život na području Srijema i Nijemaca započeo još u kamenom dobu, prvi zapisi o mjestu potječu iz prvog stoljeća i vremena Rimskog carstva. Rimljane su u šestom stoljeću zamijenili Avari, u osmom su došli Hrvati, a od 15. stoljeća do prodora Osmanlija, Nijemci su u posjedu plemićke obitelji Zapolja koja je dala i jednog ugarsko-hrvatskog kralja. U 16. stoljeću osvaja ih Sulejman Veličanstveni, a nešto više od stoljeća i pol osmanlijske vladavine donijelo im je  gospodarski i demografski napredak, dobili su džamiju i hamam. I ne samo to –postali su središte katoličke crkve u Srijemu. Osmanlije su otišle, izmjenjivala su se stoljeća, vojskovođe, kulture i običaji…, a ravnica je ostala jednako lijepa.

Info:

Web: www.tz-opcinanijemci.hr
FB: Turistička zajednica općine Nijemci
Instagram: visitnijemci


#nijemciwalkingtour   #prijedlogzasetnju

Promatrači ptica kažu kako se u Nijemcima u jednom satu može vidjeti više vrsta ptica nego na drugim mjestima u nekoliko dana. Ako i niste strastveni ljubitelj ovog opuštajućeg hobija prošećite do izletišta Sopotac s Centrom za promatranje ptica. Do njega od središta mjesta vodi pet kilometara dug turistički tematski put „Idemo u Srijem“ s informativnim panelima i odmorištima s pametnim klupama. Atraktivni tereni za aktivan odmor, promatračnica u okruženju salaša, opuštajući Bosut… Jednostavno se prepustite i uživajte u srijemskoj ravnici dokle god vam pogled seže.

#toppetatrakcija  #topfiveattractions

  1. Arboretumom u središtu mjesta otkriva kako izgleda tradicionalni srijemski vrt.
  2. Zavičajni muzej Luka Natali u Pastoralnom centru ime je dobio po beogradskom biskupu i apostolskom vikaru zemalja pod turskom okupacijom.
  3. Katamaran Sveta Katarina koji plovi mirnim Bosutom i mističnom Spačvom nudi najljepšu riječnu avanturu.
  4. Kanu ili čamac na solarni pogon idealan je odabir za ljubitelje aktivnog odmora koji žele uživati u srijemskim rijekama iz nove perspektive.
  5. Biciklistička ruta Srijem prolazi kroz mjesto i izletište Sopotac, a na području Nijemaca još su tri  staze koje vijugaju najljepšim krajobrazima.

#nijemcigourmet  #zaprstepolizat

Doći u Srijem, a ne kušati kulen, kulenovu seku, slaninu ili kobasice…, gotovo je ravno grijehu. U domaćinskom duhu svako jelo započet će čokanjčićem mirisne šljivovice, a završit će craft pivom Panonius iz Male pivovare Srijem.

#samokodnas #uniqueexperience

Doživite iskonsku povezanost s prirodom u tišini Spačvanske šume, jedne od najvećih cjelovitih šuma hrasta lužnjaka u Europi. Brodom, biciklom ili šetnjom – svejedno je. Uživat ćete.

#topmanifestacije  #mustseeevents

•    Pokladno jahanje u veljači
•    Divan je kićeni Srijem u lipnju