Otok

#visitotok #okruzenprirodom

Ne zna se je li ime dobio po čestim poplavama Save i Bosuta ili zbog toga što je poput otoka smješten u okruženju šuma, ali se zna da je Otok kroz povijest dijelio sudbinu susjednih gradova i mjesta.  Mijenjao je stanovnike i gospodare - Rimljane, Gepide, Gote, Langobarde, Avare, Slavene, Mađare, Bugare, Franke, Osmanlije… Hrvati su na područje grada došli krajem petog stoljeća i uspjeli odoljeti svim političkim previranjima i suvremenim ratovima. Od Vinkovaca, Vukovara ili Županje dijeli ga samo dvadesetak kilometara, pa ako ste u bilo kojem od ova tri slavonska grada, eto prigode da posjetite Otok.

Info:

Web: www.otok.hr
FB: Grad Otok

#otokwalkingtour   #prijedlogzasetnju

Prošećite od starog mlina Suvare do središta grada u kojem je spomenik poginulim hrvatskim zrakoplovcima u Domovinskom ratu. Suživot s prirodom daje Otoku ležernost i mir koju ćete osjetiti u rijetko kojem drugom gradu. Posjet Otočkim virovima jednostavno se ne propušta! Netaknuta šuma hrasta lužnjaka i sačuvana obala rječice Virovi nepresušan su izvor inspiracije i savršen bijeg od stresne svakodnevice. Tu ćete otkriti bogati ptičji svijet, a ako ga želite malo bolje upoznati popnite se na promatračnicu za ptice na poučnoj stazi.

#toppetatrakcija #topfiveattractions

  1.  Suvara je danas svjetski raritet i spomenik najviše kulturne vrijednosti, jedini očuvani objekt takve vrste u jugoistočnoj Europi. Za one koji ne znaju riječ je o mlinu na konjski pogon. Od osam otočkih suvara, ostala je samo ova iz 19. stoljeća, poznata još kao Tomašević ili Klarina suvara.
  2. Virovi su dio ekološke mreže Natura 2000 zemalja članica Europske unije. S gotovo dva kilometra duljine i šezdesetak metara širine obuhvaćaju dio istoimene rječice. Ova jedinstvena oaza bogata autohtonim primjercima ptica i riba, zahvaljujući podzemnim vodama nikad nije presušila.
  3. Lože su poseban rezervat šumske vegetacije. Skrivene u spačvanskom bazenu, prostiru se na stotinu hektara površine. Tu ćete pronaći najimpozantnije primjerke hrasta lužnjaka od kojih su neki viši od 40 metara. 
  4. Pašnjak Čistine najpoznatije je prirodno mrjestilište šarana na području Hrvatske. Tijekom proljetnih kiša preplavi ga voda iz Virova. Na njemu, uz rub spačvanskog bazena, raste višestoljetni hrast Orijaš, najljepši prirodni spomenik koji svjedoči o vezi Otoka i šume.
  5. U Zbirci kulturno-povijesnih i etnografskih predmeta Josipa Bašića s više od 700 eksponata može se razgledati tradicionalna odjeća, predmeti koji su se koristili u seoskom domaćinstvu, sakralni predmeti, tipični alati za stare zaboravljene zanate…

#otokgourmet   #zaprstepolizat

Da je Otok poznat po kulenu i to od autohtone crne svinje potvrđuju Otočka kulenijada, i Sajam kulena, proljetne eno-gastro manifestacije. Tradicija pravljena kulena iznimno je duga, o čemu svjedoči i zapis iz 19. stoljeća poznatog otočkog etnografa i svećenika Josipa Lovretića.

#samokodnas   #uniqueexperience

Želite li vidjeti kako se nekada mljelo žito? Članovi konjogojske udruge „Otok“ prezentirat će ovaj tradicionalni način proizvodnje brašna i to baš onako kako se nekad radilo.

#topmanifestacije  #mustseeevents

•    Otočka kulenijada i Sajam kulena u svibnju
•    Konjička manifestacija Zlatne grive u svibnju