Vinkovci

#citybreakvinkovci  #najstarijenaselje

Tu je pronađen Orion – prvi indoeuropski kalendar! Tu su rođena dva rimska cara - braća Valentinijan i Valens i živjela dva ranokršćanska sveca - Euzebije i Polion… Tu su pronađeni dvojni kalupi za lijevanje sjekira, keramička peć, slavenski paljevinski grobovi iz sedmog stoljeća, ostaci nešto kasnije bjelobrdske kulture sa srednjovjekovnim naseljem…, a iz razdoblja nakon Osmanlijskog carstva ostao je poseban barokni stil vojno-krajiškog tipa.

Dobrodošli u Vinkovce, najstarije naselje u Europi u kojem se živi već osam tisuća godina. Iza naoko mirnog slavonskog grada danas se krije kreativna urbana scena s dugom tradicijom u strip kulturi i popularnim rock bendovima.

Info:

Web: www.tz-vinkovci.hr
FB: Turistička zajednica grada Vinkovaca
Instagram: visitvinkovci
YT: Turistička zajednica grada Vinkovaca


#vinkovciwalkingtour #prijedlogzasetnju

Krenite od  najljepšeg vinkovačkog baroknog spomenika - Gradskog muzeja Vinkovci u kojem, putem holograma, možete upoznati poznatog književnika Ivana Kozarca. Posjetite i njegovu rodnu kuću i osjetite atmosferu starog Krnjaša, jedne od rijetkih preostalih tipičnih šokačkih ulica. Od Krnjaša do centra prošetajte najljepšim bosutskim Šetalištem Dionizija Švagelja.
Ne propustite šetnju Korzom, najužim središtem grada i uživajte u okruženju povijesnih zgrada iz 18. stoljeća – Gimnazije, secesijske Brodske imovne općine i kuće doktora Georgijevića u kojoj je danas turistički ured.
Prošećite Velikim parkom, Prkosom i Ulicom Juraja Dalmatinca - popularnom „ulicom vila“ u kojoj su nekada živjeli bogati Vinkovčani židovskog podrijetla.

#toppetatrakcija  #topfiveattractions

  1.  U Gradskom muzeju Vinkovci čuvaju se neprocjenjive zbirke najstarijeg grada u Europi, a tu ćete otkriti značenje Oriona, prvog indoeuropskog kalendara.
  2.  Ckrva sv. Euzebija i Poliona, u parku u središtu grada najveća je vinkovačka crkva, a o bogatoj sakralnoj baštini svjedoči još sedam crkava.
  3. Arheološki park i izletište Sopot sa šest sopotskih kućica s centrom je povezan pješačko-biciklističkom stazom dugom tri kilometra.
  4. Ptice – jedinstvene skulpture na obali Bosuta, dar su Dine Merhav, umjetnice svjetskog glasa koja je nekad živjela vinkovačkoj „ulici vila“.
  5. Šuma Kunjevci atraktivno je izletište i odredište lovnog turizma. Do nje se može doći žutom, crvenom i plavom biciklističkom stazom koje kreću s mosta na Bosutu. Kada dođete na Kunjevce, odložite bicikle i potražite srnu, košutu ili jelena vozeći se u eko mobilima.

#vinkovcigourmet #zaprstepolizat

Da je masna pogača jako ukusna, potvrdit će vam svi koji su je barem jednom kušali. Gurmani je jednostavno obožavaju, a pred njezinim mirisom pokleknu i najjači karakteri. Samo u Vinkovcima možete kušati jela starih Cibala iz vremena Rimskog carstva uz koja izvrsno paše craft pivo Valnes. Ime je dobilo po jednom od dva rimska cara iz Vinkovaca, naravno onom koji je bio poznatiji po nadimku „pivska mješina“.

#samokodnas #uniqueexperience

Privučeni neodoljivim mirisom kave, osjetite ritam modernih Vinkovaca u jednom od brojnih kafića na Korzu popločenom motivima Oriona. Uživat ćete u ritualu ispijanja tog toplog napitka u jedinstvenom baroknom i secesijskom ambijentu. Bolju kulisu za predah i opuštanje ne možete zamisliti i to još u gradu na čijem području život traje osam tisuća godina.

#topmanifestacije  #mustseeevents

•    Rimski dani u svibnju
•    Vinkovačke jeseni u rujnu